<span>Leerwerk</span>

Leerwerk

Het traject

Stichting Bij de Soete Moeder vindt dat een baan of opleiding voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook als je nog een inhaalslag te maken hebt. Ons leerwerkconcept is daarom bedoeld om de startpositie van mensen op de arbeidsmarkt sterker te maken. Sommige mensen hebben een tweede of derde kans nodig, die geven wij graag. Bij ons krijg je kans om je te oriënteren en tegelijkertijd te wennen en werken aan een dagritme en structuur. Door praktijkervaring op te doen, nieuwe vaardigheden te leren en je werkhouding te verbeteren vergroot je de kansen op een passende baan die bijdraagt aan je zelfstandigheid. Wij geloven dat meedoen belangrijk is in het leven!

Aan trajecten bij Bij de Soete Moeder zijn kosten verbonden. Samen met jou kijken wij welke organisatie als opdrachtgever kan bijdragen in deze kosten. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Vinden wij jou een goede kandidaat, dan kun je 2 weken komen proefdraaien. Je krijgt je eigen begeleider, die samen met jou je leerplan opstelt in de vorm van een trajectovereenkomst. Een traject is maatwerk, dus de duur is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De gemiddelde duur van een traject is 9 maanden.

Zijn jij en je opdrachtgever allebei akkoord met de afspraken in jouw trajectovereenkomst? Dan kan je traject van start gaan.

Voor wie is het bedoeld?

Wij zijn er voor werkzoekende jongeren zonder startkwalificatie en volwassenen met een lastige uitgangspositie op de arbeidsmarkt na een periode van uitval of terugval.

De volgende selectiecriteria worden gehanteerd bij het vaststellen van je geschiktheid voor een traject:

♦ je hebt voldoende motivatie;
♦ je persoonlijke problematiek is hanteerbaar;
♦ je kunt functioneren in een groep;
♦ je bent in staat om aan regelmatige activiteiten deel te nemen;
♦ je bent in staat om nieuwe dingen te leren;
♦ je wilt werken met behoud van uitkering of zonder uitkering/salaris;
♦ je gebruikt geen drugs of alcohol, hebt geen detentieverleden en/of agressief gedrag;
♦ je beschikt over een betalende opdrachtgever voor het traject.

Wat ga je doen?

ImgNa een intake-gesprek en het opstellen van een persoonlijk plan, ga je in de praktijk van het hotel meedraaien. Je kunt binnen de verschillende afdelingen van het hotel oriënteren en ontdekken waar je voorkeuren en kwaliteiten liggen. Je wordt hierbij begeleid door een jobcoach.

Er zijn mogelijkheden om te participeren:

  • in de keuken
  • bij het ontbijt 
  • bij de facilitaire dienst
  • in de horeca/bediening
  • (beperkte mogelijkheden) in het tuinonderhoud 

De werktijden worden met jou persoonlijk afgestemd. Vaak is het nodig om je uren rustig te kunnen opbouwen. Zo werk je in een flexibele omgeving aan persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

 

Wat kun je leren?

ImgJe leert in een dagritme te komen en weer structuur in je leven te krijgen. Je werkt aan je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Verder leer je nuttige technieken en vaardigheden. Zo kun je cursussen volgen die je met een certificaat kunt afsluiten (bijvoorbeeld HACCP, Serveertechnieken en Sociale Hygiëne). Ook kun je bij de Soete Moeder een zogenaamde Praktijkverklaring behalen. Niet alleen is dit voor jezelf een mooie prestatie, maar ook werkgevers vinden dit belangrijk. Je leert ook samenwerken, doordat je vaak in teams werkt, en doet nieuwe contacten op. Met dit pakket kom je sterker in je schoenen te staan, leer je beter knopen doorhakken en keuzes maken, en kun je beter omgaan met tegenslagen. Alles bij elkaar willen we graag tevreden, zelfstandige mensen!

Wat haal je eruit?

  • Je staat sterker in je schoenen.
  • Je weet beter wat je wilt en wat je kunt.
  • Je doet nieuwe contacten op begint met het bouwen van een netwerk.
  • Als het mogelijk is, begin je met een opleiding óf stroom je uit naar een betaalde baan (vrijwilligerswerk is ook een optie).

Hoe lang duurt een traject?

De gemiddelde duur van een traject is ongeveer 9 maanden. Ook de trajectduur spreken we samen met jou af en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. In principe is de minimale duur van een traject 6 maanden, de maximale duur is 12 maanden.

Samenwerkingspartners

Samen sta je sterker! Bij de Soete Moeder werkt samen met BOEi, het onderwijs, de gemeentes in de regio, WeenerXL, Reinier van Arkel, het UWV, andere jongerenprojecten, buurt- en wijkorganisaties. Stichting Bij de Soete Moeder is lid van WMO coöperatie de Meierij. Zo bouwen we sterke structuren, die zorgen voor een bredere aanpak van ongewilde werkloosheid en sociale isolatie.

 

 

Meld je aan voor ons Leerwerktraject