Het traject

Via het leerwerkconcept van Stichting Bij de Soete Moeder zijn al veel mensen op weg geholpen, die anders misschien nog thuis hadden gezeten. Soms heb je even een steuntje in de rug nodig om weer verder te kunnen. In het kader van de Wet Maatschappelijke Opvang (WMO) biedt de Stichting daarom nu ook plaatsen voor dagbesteding. De dagbestedingstrajecten zijn een onderdeel van het leerwerkconcept, en zijn er om je sociale contacten en een betekenisvolle invulling van je dag te bieden.

Voor wie is het bedoeld?

Housekeeping door een jongere in traject bij Stichting Bij de Soete Moeder

Onze dagbestedingstrajecten zijn er voor personen met een beperking op het gebied van sociale redzaamheid, bewegen en verplaatsen, psychisch functioneren, geheugen en/of oriëntatie of probleemgedrag. Studeren of werken is voor jou momenteel geen optie, maar je wilt toch graag actief bezig zijn. Je wilt onder de mensen komen, nieuwe dingen leren en je dagen een betekenisvolle invulling geven. Bovendien spreken de activiteiten binnen het hotel je aan.

De volgende selectiecriteria worden gehanteerd bij het vaststellen van je geschiktheid voor een traject:

♦ je hebt voldoende motivatie;
♦ je persoonlijke problematiek is hanteerbaar;
♦ je kunt functioneren in een groep;
♦ je bent in staat om aan regelmatige activiteiten deel te nemen;
♦ je bent in staat om nieuwe dingen te leren;
♦ je wilt werken met behoud van uitkering of zonder uitkering/salaris;
♦ je gebruikt geen drugs of alcohol, hebt geen detentieverleden en/of agressief gedrag;
♦ je beschikt over een betalende opdrachtgever voor het traject.

Wat ga je doen?

Re-integratie activiteiten bij Stichting Bij de Soete Moeder

Na een intake-gesprek en het opstellen van een persoonlijk plan, ga je in de praktijk meedraaien. Omdat de Soete Moeder een hotel is met echte gasten, zijn er verschillende afdelingen waar je aan de slag zou kunnen. In een hotel is namelijk altijd genoeg te doen! Als je nog twijfelt welke kant je op wilt, krijg je de kans om erachter te komen wat het best bij jou past.
Tijdens je traject word je begeleid door een persoonlijke coach.

Je kunt je oriënteren en meedoen:

  • in de keuken;
  • in de horeca/bediening;
  • bij de facilitaire dienst;
  • (beperkte mogelijkheden) in het tuinonderhoud.

Wat kun je leren?

Je krijgt de kans om te wennen en werken aan een dagritme en leert zelf je dagen nuttig in te vullen en te structureren. Doordat je in groepen werkt leer je om te gaan met nieuwe mensen en situaties en leer je jezelf weer beter kennen. Zo kun je leren om je zelfredzaamheid te vergroten, sociaal isolement te verlichten of voorkomen en om te gaan met je eigen beperkingen. Op die manier werk je aan jouw ontplooiing en persoonlijke ontwikkeling.

Hoe lang duurt een traject?

De gemiddelde duur van een traject is ongeveer 9 maanden. Ook de trajectduur speken we samen met jou af en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. In principe is de minimale duur van een traject 6 maanden, de maximale duur is 12 maanden.

Samenwerkingspartners

Samen sta je sterker! Stichting Bij de Soete Moeder werkt samen met BOEi, het onderwijs, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, het UWV,  buurt- en wijkorganisaties en andere jongerenprojecten. Zo bouwen we sterke structuren, die zorgen voor een effectieve aanpak om jongeren en volwassenen op hun toekomst voor te bereiden.

Aanmelding

Dagbestedingstrajecten kosten geld, en worden vergoed vanuit de gemeente. Om voor een dagbestedingstraject in aanmerking te komen, kun je een beschikking aanvragen. Dit gaat via de sociale wijkteams.

Meer weten? Kijk dan op de website van de gemeente.

 

Kom langs voor een gesprek over het Dagbestedingstraject